Mindenki utál egy értekezleten ülni. Lássuk be, bármennyire is szereti az ember a munkáját, mindig unalmas órákon át azt hallgatni, hogy mindenki passzív-agresszívan igyekszik elérni, hogy minden az ő javára történjen. De lássuk be, ilyen az üzlet, értekezletekre szükség van, mindegy, mennyire nem szeretjük. Azonban van egy dolog, ami rosszabb egy meetingnél. Az, ha az értekezletet egy olyan helyiségben tartják, ahol nincsen légkondi vagy éppen fűtés.  Nemrég egy környezettudatos céghez készültem, és az egyik kollégám már előre tréningezett, hogy a lehető legrosszabbra készüljek, mert vagy megfagyunk, vagy leolvadunk a székről.

Mindez azonban nem történt meg. Nagyon kellemes hőmérsékleten és hangulatban telt a meeting, és egyetlen rossz szavunk se lehetett. Természetesen a kollégám ezt nem tudta megállni szó nélkül, és az értekezlet vége után odament megkérdezni, hogy mégis milyen légkondícionáló berendezést használnak, ami belefér a cég imidzsébe. Az úr erre azt válaszolta, hogy nem légkondijuk van, hanem hőszivattyújuk. Mint azt azóta megtudtam, a hőszivattyú az egyik legújabb technika, amely környezettudatosan teszi lehetővé számunkra a hőmérséklet szabályozását. Nincsen rá szükség gázra, hiszen a berendezés a fizika törvényeit kihasználva a levegőt vagy vizet irányítva éri el a kívánt hőmérsékletet. Mindennek köszönhetően nincsen szén-monoxid kibocsátása a rendszernek, semmilyen káros anyag nem kerül az atmoszférába, és nem kell gázpalackokat vásárolni, vagy gázt bevezetniük az épületbe. Rendkívül okos szerkezetről beszélünk.

Be kellett ruházniuk, hogy mindenhova be tudják ezt telepíteni, de saját bevallásuk szerint nagyon megérte a cégnek. Egyrészről csökkent a gázszámla, hiszen már nem volt rá szükség, valamint a villanyszámla is kevesebb lett, hiszen már nem volt szükség arra, hogy árammal működtessék a légkondit. Természetesen a hőszivattyúnak is szüksége van áramra ahhoz, hogy működhessen, de ennek az igényeit egy napelemmel is ki lehet elégíteni, így még zöldebbé téve a rendszerünket. Azt kell mondanom, leesett az állam. Valóban okos megoldás, és tökéletesen ellátja a hűtés és fűtés dolgát is. Hihetetlen, hogy nem lehet többet hallani erről a megoldásról a médiában, mivel rendkívül hasznos lenne, ha többen átállnának ennek használatára.

A cég adott nekünk egy nevet, akiktől ők beszerezték a hőszivattyúikat. Klíma Globál. Hőszivattyúk széles választékát tartják, és ha Győr-Moson-Sopron megyében vagy Komárom-Esztergomban tartózkodunk, akkor a hőszivattyú bekötése sem okoz nekik problémát. Hosszú ideje foglalkoznak már hűtő-fűtő berendezésekkel, így biztosan képzett kezek között vagyunk. A későbbi karbantartást is nagyon szívesen vállalják, ha időben felhívjuk őket időpontért.

Otthonra valószínűleg egy hőszivattyú nem akkora beruházás, mint egy egész céget felszerelni vele, de ettől függetlenül még nem becsülhetjük le az árát. De ahogyan azt már korábban is fejtegettem, mindenképpen megtérül ennek a használata. Kevesebbet fogyaszt, mint egy légkondi, és a gázszámlánkat is megkíméli. Mindemellett pedig csökken a balesetveszély is, hiszen már nem lesz nálunk gázpalack, amely robbanhatna, vagy szén-monoxid mérgezést okozhatna. Így tehát nem csak a Földünknek teszünk egy szívességet azzal, hogy átállunk a hőszivattyú használatára, hanem a saját egészségünknek és életünknek is egyfajta biztosítékot adunk. Mindez pedig akár egy nap alatt beköthető, szóval nem kell sokat várnunk arra, hogy ezt a takarékoskodást és biztonságos, környezettudatos életet megkezdjük. Szinte észre sem fogjuk venni a változást, mert ugyanolyan jól működik, mint egy másik rendszer, de hosszútávon a környezetünk biztosan megérzi.