Akármennyire mélyen ássa is bele magát az ember az üzlet világába, azért legbelül sosem felejtheti el azt, hogy voltaképpen honnan is jött. Én például egy nagyon egyszerű, vidéki családból származom, ahol nemzedékek óta mindenki kétkezi munkával keresi a kenyerét. Az apám is lakatos volt, amíg dolgozott, és a testvérem is az lett. Mind a ketten nagyon pengék a szakmában, bár a tesómnak annyiból könnyebb dolga van, hogy neki “csak” át kellett vennie a vállalkozást. Ez persze könnyűnek hangzik, de sok olyat hallottunk már, hogy amikor a fiú átveszi az apja helyét, akkor hamar tönkremegy egy élet munkája. Nálunk hála az égnek nem így mentek a dolgok, hanem sokkal szerencsésebben, a bátyám is tökéletesen el tud látni mindent, amit apu annak idején. Igen ám, de sajnos egy vállalkozás irányítása mellett előfordul, hogy elfelejtesz ezt-azt, mint például ahogy legutóbb az argon palack ment ki a fejéből, de szerencsére amilyen ügyes lett ő, olyan talpraesett én.

Jó kérdés, hogy én hogyan terelődtem az üzleti világ felé, talán az is munkálkodhatott bennem, hogy a családi vállalkozás csak egy főnek biztosít megélhetést, meg aztán engem soha nem is érdekelt különösebben a vasművesség. Nem azért, mert lusta vagy fakezű vagyok, egyszerűen van olyan, hogy valami nem vonz. Ahogyan ők se mentek volna befektetési szakembernek, úgy én se szívesen álltam volna egy életen át a munkapad mellett. Szerencsére a szüleim voltak olyan megértőek, és nem kényszerítettek rá engem is a lakatosságra csak azért, mert nálunk mindenki kétkezi ember. Felfogták, hogy ezzel egy életre korlátok közé szorítanának, és egy olyan pályára állítanának, ami csak szenvedést jelentene a számomra. Ehelyett engedték, hogy főiskolára menjek, és a saját utamat járjam. Ezért mindig is hálás leszek nekik, és ott segítem őket, ahol csak tudom. Például a bátyámat is így tudtam kisegíteni, amikor argon palack gondjai támadtak.

Általában heti legalább egyszer beszélünk telefonon, vagy írunk egymásnak Facebookon, de a kapcsolat folyamatos. Gyerekkorunkban is minden csínyt, minden rosszaságot együtt követtünk el, most sem hagyom, hogy a viszony odavesszen csak azért, mert ő vidéki vállalkozó lett, én meg Budapestre költöztem. Igazából nem nagy a távolság, mivel Vác mellett lakik, szóval még vonattal is rövid idő alatt oda lehet érni, de találkozni ennek ellenére nem sokszor van alkalmunk. Amikor beszélgetünk, akkor igyekszünk a lehető legtöbbet megosztani a másikkal, vagyis mi történt az előző diskurzus óta eltelt időben, változott-e valami. Legutóbb például két tárgyalás között támadt nem kevés szabadidőm, így alkalmasnak láttam a pillanatot, hogy felhívjam a testvéremet. Eddig nem is volt semmi baj, kellemesen beszélgettünk, ő is éppen az irodájában volt, de egyszer csak szóltak neki, hogy a hegesztőgéphez kifogyott az argon palack, és nincs már másik, viszont folytatni kéne a munkát. Itt elnézést kért, le kellett tennie.

A szabadidő felhasználható henyélésre, ebédelésre, más egyebekre is, én azonban úgy döntöttem, hogy a bátyámnak segítségre van szüksége, szóval felnyitottam a laptopomat, és nekiálltam argon palack után kutakodni. Mivel én is ebben nőttem fel, így tudtam, hogy valószínűleg az AVI hegesztőgéphez használják, ami viszont védőgáz nélkül nem működik, szivacsos, gyenge lesz a hegesztési varrat. Ha egy fontos munkában vannak éppen, ami megköveteli a folyamatos és jó minőségű varratokat, akkor igenis rövid időn belül szükségük van rá, különben küldheti haza a hegesztőjét. amit az egyik technikával elkezdtél, azt ildomos ugyanazzal befejezni, márpedig a wolfram elektródás ívhegesztés argon palack nélkül nem működik. Úgyhogy a keresőbe bepötyögve olyan céget kerestem, ahonnan gyorsan lehet cserepalackot rendelni, és ki is szállítják helyszínre, hogy ne kelljen miatta otthagyni a munkát.

argon palack

Ahogy nézelődtem, belefutottam jó néhány gázpalackokkal foglalkozó cég és vállalat oldalába, de az a szomorú helyzet, hogy vagy a kiszállítási idő volt nevetségesen sok, vagy olyan messze voltak, hogy egyszerűen nem érte volna meg kivitetni velük, mert drágább lett volna a hús, mint a leves. De azért nem adtam fel, kitartóan nézegettem tovább a gázpalackos weboldalakat, és a próbálkozásomat siker koronázta! Belefutottam egy olyan gázpalack szállító oldalába, akik Budapesten, és az attól északra eső területeken vállalnak házhoz szállítást, viszont már 2-4 óra alatt is! A régió is tökéletesen passzolt, és az idő is tökéletes volt, így kijelenthetjük, hogy ráakadtam az ideális megoldásra. Gyorsan vissza is hívtam a bátyámat, hátha még nem késő, azonban nem volt éppen rózsás kedvében. Amikor felvette, megkért, hogy beszéljünk később, mert akitől a palackokat szokta hozatni, az csak napokkal későbbre vállalja, a másik hely meg szabadság miatt zárva, szóval bajban van. Ekkor mondtam neki, hogy megtaláltam a számára ideális megoldást, a legjobb gázpalackos céget, ne is keressen tovább!

Megbeszéltük, hogy amint letettük a telefont, rögtön át is küldöm neki ennek a szóban forgó gázpalackos cégnek az oldalát e-mailben, és reméljük a jó szerencsét, hogy még nincs túl késő a kiszállításhoz. Izgatott voltam kicsit, miközben mindez megtörtént, szurkoltam neki, hogy sikerrel járjon. Akármennyire nem veszek részt az apám vállalkozásának a továbbvitelében, a család az család marad, akármilyen messzire sodorja az embert az élet mind térben, mind foglalkozási területben. Egyébként pedig el kellett kezdenem felkészülni a következő tárgyalásomra, mert egy igen jelentős reményteli befektetőről volt szó. Az ilyenre nem eshetek be úgy, hogy az eszem még az argon palack körül forog, összpontosítanom kellett. Megírtam a levében azt is, hogy majd este hívjon fel a bátyám, ha lett valami eredménye a dolognak, mert azért csak érdekelt, de a munka az nekem is munka.

Ahogy megbeszéltük, a nap folyamán később fel is hívott, és mindenek előtt nagyon megköszönte a gyors és hatékony segítségemet. Nélkülem még órák hosszat keresgélhetett volna, és az sincs kizárva, hogy eredménytelenül. Így viszont amint megkapta az üzenetemet, egyből kattintott is át a linken keresztül a gázpalackosok oldalára. Azt külön megköszönte, hogy rögtön az argon palack volt kikeresve, neki nem kellett külön kutatnia. Állítása szerint nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, mindenben maximálisan a rendelkezésére álltak. Sajnos aznapra már tele voltak fuvarokkal, de megbeszélték, hogy következő reggel a bátyámék cége lesz az első a sorban. És mivel nincsenek messze a telephelytől, így a kiszállítás is nagyon kedvezményes, sokkal jobban járt így, mint azokon a helyeken, ahonnan eddig hozatta a cserepalackokat. Szóval tulajdonképpen már azért is jól járt, mert a régiek helyett egy teljesen új hellyel ismertettem meg, és ahogy mesélte, mostantól kezdve ők lesznek az első helyen, ha argon palack rendelésre kerül a sor. Állítása szerint ennyire praktikus segítséget talán még egy szakmabelitől sem kaphatott volna, még szerencse, hogy az öcsikéje ilyen szemfüles.