Van egy nagyon jó barátom, Edina. Nem csak a barátnőm is, de a szomszédom is, hiszen egy házban lakunk. Nemrég belecsöppent az üzleti életbe, ugyanis pár hónappal ezelőtt, belevágott egy saját kis marketing ügynökség létrehozásába. Persze még nagyon az elején tart, a legszükségesebb alapokat már lefektette. Jelenleg a kapcsolati rendszerén dolgozik. Az egyetemi évei alatt nagyon sok embert megismert, innen-onnan, így most azokat próbálja felfrissíteni. Ezzel egyidejűleg pedig különböző üzleti terveket készít, hogy minél elkezdhesse kiépíteni az ügyfélkörét. Van is már pár jelentkező, így nekik valami különösen igényes munkát szeretne leadni. Érthető módon. Egyébként nem egyedül csinálja, van egy nővére is, aki szintén marketinggel foglalkozik, ráadásul grafikus végzettsége is van, így együtt eveznek az üzleti vizeken. Az a különösen nehéz ebben a helyzetben, hogy a korábbi munkahelyüket teljesen ott kellett hagyniuk, hiszen csak akkor lehet sikeres, és akkor indulhat be minél előbb a vállalkozás, ha minden idejüket és energiájukat arra fordítják. A cél hosszútávon persze az, hogy minél több vállalkozás vegye igénybe a szolgáltatásaikat, illetve, hogy ezek hosszútávú együttműködések legyenek.

Persze, ennek az egésznek az is része volt, hogy felfrissítsék a ruhatárukat. Mondanom sem kell, hogy ez különösen nagy örömmel töltötte el a lányokat. Hiszen az öltözködés is nagyon fontos az üzleti életben, ha azt akarják, hogy komolyan vegyék. Ez igazából kommunikáció és pszichológia. Egyelőre egyébként jól halad a dolog.

Emiatt egyébként, Edina úgy döntött, hogy a régóta halogatott fogászati implantátumát is megcsináltatja. Sajnos egy szerencsétlen baleset miatt teljesen kitört az egyik foga, ami jelenleg híddal van pótolva. Bár nincs látható helyen, és a híd amúgy is pótolja, de az „új élet” lendületében úgy döntött, hogy megcsináltatja, és berakatja azt a fog implantátumot.

Ehhez persze az első és legfontosabb dolog, a megfelelő fogászati rendelő megtalálása volt. Nem volt kérdés, hogy magánúton fogja elvégeztetni a beavatkozást, hiszen nem egy egyszerű tömésről van szó. Igen, sajnos ebben van némi bizalmatlanság is; de persze ehhez hozzátartozik az, hogy sok negatív tapasztalata van. És itt jöttem én a képbe. Méghozzá úgy, hogy korábban már hallottam egy magánrendelőről, az egyik szomszédomtól. Ez a magán fogászati rendelő a második kerületben található, egy frekventált, jól megközelíthető helyen. Így mondtam Edinának, hogy nézzük meg a honlapot, hátha szimpatikus lesz neki a rendelő.

Fel is kerestük a fogorvosbudapest.info weboldalát, ahol meglepődve láttuk, hogy több, nagyon tartalmas és információdús cikk is található, különféle témákban. Bele is olvastunk az implantátumokat érintő cikkbe, és azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon szimpatikus az a fajta kommunikáció, amit a rendelő képvisel. Ugyanis teljesen érthető minden, és egyértelműen látszik a páciens barát hozzáállás, illetve az, hogy a páciensre egyfajta partnerként tekintenek. Ami szerintem az egészségügy minden területén nagyon fontos.

Edinát az érdekelte a legjobban, hogy fog implantátum után, mi az, amit lehet csinálni és mi az, amit nem. Mert ha meg se mozdulhat utána, akkor inkább nem vág bele.

Persze, ehhez végig kellett olvasnunk a cikket, ami egyébként Edinának nagy segítség volt, mert így, hogy képbe került nagyjából a beavatkozással, már kevésbé aggódott.

Szóval, amit fontos tudni, hogy egy szájsebészeti beavatkozásról van szó. Hiszen gyakorlatilag egy csavart helyeznek be a hiányzó fog helyére, egészen pontosan az állkapocscsontba. Igen, igen, egészen bele kell fúrni a csontba, hogy ezt a bizonyos kis csavart be lehessen helyezni. És idővel, ha már a gyógyulási folyamat végbement, akkor kerülhet rá a korona, szintén csavarozva. Elég ijesztőnek hangzik, de a leírásban mindent nagyon érthetően és cseppet sem ijesztően leírtak. Persze, nagyon sok mindentől függ maga a beavatkozás is, és komoly tervezés előzi meg. Fontos megnézni azt, hogy van-e kellő mennyiségű és erősségű csontszövet az érintett területen. Ha nincs, úgy abban az esetben ez pótolható, természetesen ezt is műtéti beavatkozással végzik, illetve így az egész folyamat hosszabbá is válik. Ez volt mondjuk az a pont, hogy Edina azt mondta, ha nála ez fennállna, akkor marad a hídnál inkább.

Az egyik legnagyobb kérdés az volt persze, hogy fog implantátum behelyezése után mi a helyzet a kilökődéssel. Erről azt írják a fogászat honlapján, hogy igazából nincs szó arról, hogy a szervezet ne fogadná be, hiszen ez nem egy szerv, teljesen semleges anyagról van szó, egészen pontosan titánról. Ez allergiás reakciókat sem okoz egyébként. Ha a kilökődés megtörténik, akkor azért az esetek többségében sajnos a páciens a felelős. Ennek oka lehet például a nem megfelelő szájhigiénia, ami miatt nem tud megfelelően gyógyulni a seb, de ugyanígy ezt a folyamatot segítheti elő a dohányzás is.

Persze akkor is előfordulhat ez a probléma, ha nem megfelelően végezték el a beavatkozást; ha például gyulladt volt a terület, vagy nem volt megfelelő az előkészítés. Ezért is nagyon fontos az, hogy egy ilyen komoly, hosszadalmas gyógyulást igénylő beavatkozást a megfelelő tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező szakorvossal végeztessük el.

A cikk olvasása közben, ami a leginkább meglepő volt számunkra, az az, hogy az implantátum nem biztos, hogy élethosszig kitart. Folyamatosan szükséges kontrollra járni, bizonyos időközönként, a koronát egy idő után mindenképpen cserélni kell, de nyilván a „gyökér” is többé-kevésbé elhasználódik vagy megkopik évtizedek alatt.

És akkor el is érkeztünk ahhoz a részhez, hogy mi van a fog implantátum után. Pontosabban a beültetés után. Maga a beavatkozás az érzéstelenítésnek köszönhetően ugyan nem fájdalmas, de valamennyire természetesen megterheli a szervezetet. Bár a honlap szerint nem jobban, mint egy foghúzás. Így értelemszerűen célszerű pár napig kerülni a megerőltető dolgokat, például a nehéz dolgok emelgetését, és a sportot is.

Miután kiolvasgattuk magunkat, észrevettük, hogy van egy „munkatárs” menüpont, ahol minden rendelőben dolgozóról található egy fotó és egy rövid bemutatkozás. Én ilyennel még nem találkoztam, de számomra nagyon barátságos benyomást keltet. Így gyakorlatilag Edina már előre tudta, hogy kihez fog menni, hogy hogy néz ki a fogorvos, aki el fogja végezni a beavatkozást, de szerencsére a fotók alapján mindenki nagyon szimpatikus volt neki.

Ami pedig az árakat illeti, természetesen azokat is megnéztük. Igazából az implantátumok árai nem vehetők teljesen biztosra, hiszen sok minden befolyásolhatja a végösszeget, a páciens egyéni adottságai alapján is akár. De azt sikerült kiszűrnünk, hogy a teljes beavatkozás, a kezelési terv kidolgozásától kezdve a korona felhelyezéséig, úgy körülbelül kétszázezer forintba kerül. Persze ez lehet több is, hiszen az sem mindegy, hogy milyen típusú koronát helyeznek fel az implantátumra, de szerintem ezt is, mint nagyjából minden mást is, érdemes a fogorvosra bízni.

fog implantátum után