Bár tapasztalatom nincs benne, de vállalkozó rokonoktól hallottam, hogy az üzleti élet egy kemény világ. Nem olyan kemény, mint ahogyan azt a filmekben előadják, de az biztos, hogy mindig nagyon résen kell lenni. Nem csak amiatt, hogy jó üzletet kössön az ember, de azért is, hogy nehogy átverjék, mert sajnos sok a csaló. Az biztos, hogy ahhoz, hogy valaki üzletember vagy vállalkozó legyen, nagyon határozottnak kell lenni. Egyrészt azért, hogy komolyan vegyék, másrészt azért, hogy döntéseket tudjon hozni.

De, ez a határozottság nem csak az üzleti világban jön jól, hanem igazából az élet bármely területén nagyon hasznosak lehetnek ezek a tulajdonságok, vagy a megszerzett tapasztalatok. Szerintem egy vállalkozó sokkal megfontoltabb, ha vásárol, és akár többször is átgondolja, hogy mire adjon ki pénzt. Legalábbis a nagybátyám így van vele, és igyekszem is tanulni tőle.

A minap egy napelemes pályázatot talált, ami miatt kedvet is kapott ahhoz, hogy beszerezzen egy ilyen rendszert. Már többször említette, hogy milyen jó lenne, de ez hozta meg a bátorságát hozzá.

A napelemes pályázat, amit talált, olyan vállalkozásoknak szól, amik a Közép-Magyarországi régióban vannak, de persze vannak még feltételek, amiknek meg kell felelni. Ez tulajdonképpen egy hitel és egy támogatás együttese, vagyis ez azt jelenti, hogy a támogatáshoz a hitelt is igényelni kell, külön-külön nem működik a dolog. Viszont, amit a támogatás részéről tudni kell, az az, hogy ez egy vissza nem térítendő támogatás, és ami pedig a hitel részét illeti, az egy kedvező konstrukció. Hiszen ennek az a célja, hogy minél több cég álljon át a napenergia használatára, hogy minél „zöldebb” legyen az ország is.

Igazából a nagybátyámnak is az az elsődleges célja, hogy egy olyan vállalkozást alakítson ki, ami környezetbarát, amennyire csak lehet. Persze ehhez még sok mindent kell csinálni, sok dolgon kell változtatni, de szerintem ez egy nagyon is jó kezdet.

A napelemrendszer.info-ról az is kiderült, hogy a napelem azért is egy hosszútávú befektetés, mert nagyon tartós szerkezetről van szó. Körülbelül 25-30 évig teljes hatásfokkal képes működni, és azután is, csak minimálisan veszít a teljesítményéből, vagyis még három évtized elteltével is szuperül tud működni. Mindemellett pedig nem „szerviz igényes”, vagyis nem kell állandóan ellenőrizgetni, hogy minden rendben van-e, viszont, van olyan eleme, amit néha cserélni kell, ilyen például az inverter is, de itt sem egy-két évre kell gondolni, hanem jóval többre.

Az említett weboldalon minden fontos információ a napelemes pályázattal kapcsolatban. De ha valakinek szimpatikus, akkor egyből tud is árajánlatot kérni egy napelemes rendszer kiépítésére, a honlapon keresztül egy pár mezős űrlap kitöltésével. Az ajánlat persze nem lesz pontos, mert minden esetben szükséges, hogy a szakemberek egy helyszíni mérést végezzenek el, ugyanis sok tényező van, amik a napelemek szempontjából fontosak. Például nagyon fontos, hogy milyen az adott tetőszerkezet, annak milyen a dőlésszöge, illetve az is egy lényeges szempont, hogy milyen fekvésű maga a ház; értelemszerűen nagyon nem mindegy, hogy mennyi nap fogja érni azokat a napelemeket.

A nagybátyámnak azért akadt pár kérdése, mielőtt elindította volna a folyamatot, de erre is van megoldás: szintén a honlapon, található egy másik űrlap is, aminek beküldésével tájékoztatást kérhet az ügyfél és felteheti a kérdéseit is. Természetesen mind a két esetben, a cég felkeresi az érdeklődőt napokon belül.

Jelenleg nem tudom, hogy mi a helyzet, de kíváncsi vagyok a nagybátyám tapasztalataira, és arra is, hogy sikerült-e igénybe vennie azt a napelemes pályázatot.