Hatalmas az ökológiai lábnyomunk

Az ember bele sem gondol, mekkora üzlet van ma, a huszonegyedik században az alternatív energiaforrások felhasználásában. Pedig ez így van, csak Magyarországon nem ez a jellemző energiagazdálkodási forma. Milyen jó is lenne pedig, ha többet használnánk alternatív energia forrásokat! Ma már elég nyíltan beszélnek arról tudományos körökben, hogy a fosszilis energiahordozók és földünk anyagkészlete véges. Ráadásul már így is eléggé “leraboltuk” az anyaföldünket. Jócskán visszaélünk azokkal az anyagokkal, amelyek a számunkra elérhetőek ezen a bolygón. Elég csak a hatalmasra növekedett olaj üzletre gondolnunk. A nagyhatalmi pozíciók ma a világban kis túlzással ott dőlnek el, hogy rendelkezünk-e olajjal vagy sem. A nagymértékű szénfelhasználás következtében kialakuló üvegházhatás és globális felmelegedés veszélyei pedig valahogy nem akarják elég mélyen meghatni az olajmágnásokat.

Az inverter szerepe a napelemes rendszerekben

Pedig lenne fantázia abban, hogy átálljunk egyéb energiafelhasználási módozatokra. Például akár a napenergiára is. A nap energiája ugyanis mindig elérhető. Éjszaka ugyan nem süt a nap, de egy jó napelemes rendszer jóval több áramot termel meg, mint amennyit a háztartás nappal el tudna használni. Így éjszaka a fennmaradó áram mennyisége is bőven ki tudja szolgálni az igényeket. Persze egyetlen napelemes rendszer sem lenne a gyakorlatban működőképes inverter nélkül. Ezért ahhoz, hogy megfelelően tudjunk gondolkodni a napelemes rendszerekről, előbb szükséges azt is megértenünk, mi az inverter szerepe az ilyen rendszerekben.

Mi az inverter? Az inverter kérem nem más, mint az a berendezés, amely a napelemek által elnyelt napenergiát a hálózatra ráköthető elektromos árammá alakítja át. Amíg a napelemek többnyire a tetőn kapnak helyett, addig az inverter egy falra szerelt eszköz. Ez a napelemes rendszer szempontjából kulcsfontosságú szerepet tölt be. Az inverter alakítja át hálózati árammá a napelemek által megtermelt egyenáramot. Így a háztartásban használt gépek, berendezések képessé válnak az így megtermelt árammal működni, azt felhasználni. Ha nem lenne inverterünk, akkor a megtermelt áramot maximum a napelemes rendszer akkumulátorában tudnánk csak tárolni, de nem tudnánk effektíve hasznát venni.

A megfelelő inverter telepítése

A megfelelő inverter telepítéséhez fontos rendelkeznünk azzal az információval, hogy mekkora elektromos áram fogyasztással rendelkezik a háztartásunk. Ha például az éves fogyasztásunk 4500 kW körül van, akkor a napelemes rendszerünk kb 3,5-4kW között megfelelően ellátja a dolgát az otthonunkban. Ehhez a rendszer kb. 3 kW-os inverterrel számolhatunk – azonban bölcs dolog ennél nagyobbat telepítenünk. Hiszen ami elég most, nem biztos, hogy tíz év múlva is kiszolgálja az igényeinket. Márpedig a napelemes rendszerek telepítésekor hosszú távra tervez az ember.

Remélem, ez a rövid leírás segített egy kis képet kapni arról, mi az inverter, és milyen szerepet tölt be a napelemes rendszer életében. Kérdés esetén jó szívvel ajánlom a figyelmükbe a napelempalyazatok.hu oldalt. Biztos vagyok benne, hogy itt minden olyan információt megtalálnak a napelemek telepítésével kapcsolatban, amire csak szükségük lehet! Jó böngészést kívánok mindenkinek!